Start / Aktualności / Bank Żywności

Bank Żywności

PODPROGRAM 2018 – efekty

1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Klukach przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Gminy Kluki pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 420 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Kluki.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

– 21,400 ton żywności;

– 1668 paczek żywnościowych.

5. W ramach Podprogramu 2018 dla 420 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 14 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

• Żywieniowe – 13 spotkań dla 263 uczestników

• Kulinarne – 1 spotkanie dla 10 uczestników

About admin

Zobacz również

Dożynki w gminie Kluki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.